Ana içeriğe atla

Sıkça Sorulan Sorular

Yeditepe Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, öğrencilere Avrupa, Avrupa Birliği ve ilgili ülkelerin çeşitli ilişkileri ve politikaları hakkında bilgi edinme ve bunları yorumlama yetisini geliştirmeye yönelik donanımlı bir akademik ortam sunmayı hedefleyen bir yüksek lisans programıdır. Multidisipliner bir yaklaşım benimsenerek sosyal ve siyasal bilim öğrencilerinin yanı sıra farklı disiplinlerden öğrencilerin takip edebileceği bir müfredat oluşturulmuştur.

Avrupa Çalışmaları tezli yüksek lisans programı, Avrupa Birliği’nde kimlik politikaları, çevre ve iklim politikaları, dış politika, siyasal iletişim ve medya, entegrasyon, tarım politikaları gibi konularında kapsamlı bilgiye sahip mezunlar yetiştirmeyi planlayan ve bunun için donanımlı bir ortam ve müfredat sağlayan bir programdır. Multidisipliner çalışmaların teşvik edildiği programımızda yukarıda belirtilen alanlarda ve Avrupa Birliği politikaları ile ilgili birçok farklı alanda dersler verilmektedir.

Tezli yüksek lisans programı süresi iki yıldır. Öğrencilerimizin ilk iki dönemde dersleri almaları, son iki dönemde (üçüncü ve dördüncü yarıyıl) ise tezlerini yazmaları ve savunmaları hedeflenmektedir.

Avrupa Çalışmaları alanında tezli ve tezsiz yüksek lisans dereceleri verilmektedir.

Programa başvurmak isteyen öğrencilerin öncelikle aşağıdaki koşulları sağlayarak ve başvuru için istenen belgeleri sunarak başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.
Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonrasında öğrenciler programa kabul edilmektedir.
Yüksek Lisans Programları başvuru koşulları

  • Yurtiçi ve yurtdışı denkliği olan bir kurumdan lisans diploması almış olmak.
  • Tezli Yüksek Lisans programları için ALES'ten herhangi bir puan türünden minimum
  • 55 ve üstünde puana sahip olmak.
  • İngilizce dil yeterliliği için son beş yıl içinde girilen YÖKDİL, YDS'den 55 veya son iki yıl içinde girilen TOEFL'dan 66 puana sahip olmak veya eğitim dili %100 İngilizce olan bir lisans programından mezun olmak.

Başvuru için gerekli belgeler
● ALES
● Dil belgesi
● Transkript
● Özgeçmiş
● Niyet mektubu
● İki adet referans mektubu

Hayır, Avrupa Çalışmaları tezli/tezsiz yüksek lisans programının eğitim dili İngilizcedir.

Programdaki öğrenciler arzu ettikleri takdirde eğitimleri içinde staj yapabilirler.

Mezunlarımız kamu veya özel sektörde birçok farklı kariyer fırsatına sahip olabilir. Çeşitli bakanlıklar bünyesinde, uluslararası örgütlerde, özel şirketlerde ve sivil toplum kuruluşlarında iş imkanları bulabilmektedirler.

Tezli yüksek lisans programımızda Avrupa Birliği, uluslararası ilişkiler, bilimsel araştırma yöntemleri gibi alanlarda dersler verilmektedir. Örneğin aşağıdaki dersler programın zorunlu dersler listesinde bulunmaktadır.

●    POLS521 - Avrupa Birliği ve Türkiye
●    EUI510 – Avrupa Birliği Siyaseti ve Politikaları
●    FEAS501 - Araştırma Yöntemleri ve Etik
●    EUI599 - Thesis

Bunların yanında, Avrupa çalışmaları alanında çeşitli konuları kapsayacak şekilde geniş bir seçmeli ders havuzu da bulunmaktadır. Seçmeli derslerimizden bazıları aşağıdaki gibidir:
●    EUI521 - Avrupa Birliği Siyasetinin Yasal Yönleri
●    EUI541 – Avrupa Birliği Kamuoyu
●    EUI546 – Avrupa Çalışmalarında Anket Tasarımı
●    EUI508 – Avrupa Birliği ve Uluslararası Krizler
●    EUI510 – Avrupa Birliği Siyasi Yapısı ve Politikaları
●    EUI535 – Avrupa Birliği Çevre ve İklim Politikaları
●    EUI503 – Avrupa Entegrasyonu: Temel Teoriler ve Konular
●    EUI505 – Avrupa Birliği Kimlik Politikaları
●    EUI543 – Avrupa Birliği’nde Siyasal İletişim ve Medya
●    EUI 549 – Avrupa Birliği Demokrasi Pratikleri
●    EUI530 – Avrupa Birliği Enerji Politikaları
●    EUI504 – Avrupa Birliği’nde Güvenlik
●    EUI509 – Avrupa Birliği’nin Ekonomi Pratiği
●    EUI532 – Avrupa Birliği Tarım ve Kalkınma Politikaları
●    POLS515 - Uluslararası İlişkiler Kuramları
●    POLS548 - Avrupa Değerleri ve Demokratik Katılım
●    POLS558 - Ortadoğu Siyasetinde Güncel Konular
●    POLS520 - Dünya Siyasetinde Küreselleşme ve Bölgeselleşme
●    POLS526 - Dünya Siyasetinde Güncel Konular
●    POLS525 - Uluslararası Hukuk ve Örgütler
●    POLS536 - Türk Dış Politikası

Bilimsel Hazırlık:
Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi gibi alanlar dışında bir eğitim görmüş öğrencilerin mezun olduğu lisans veya yüksek lisans derecelerine bakılarak bilimsel hazırlık devam edip etmeyeceği kesinleştirilecektir. Bilimsel Hazırlık dersleri alması gereken öğrencilerimiz için sunulan bazı dersler de aşağıdaki gibidir:

●    POLS517 – Uluslararası İlişkiler Tarihi
●    POLS518 – Siyaset Bilimine Giriş
●    POLS555 – Uluslararası İlişkilere Giriş
●    POLS522 – Karşılaştırmalı Siyaset

Burs imkanları mevcuttur.

Avrupa Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı’ndaki öğrencilerin başarılı olması için tezlerini Senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmaları ve jüri önünde sözlü biçimde savunmaları gerekmektedir. Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri tarafından başarılı bulunan öğrenciler Avrupa Çalışmaları alanında tezli yüksek lisans derecesini almaya hak kazanırlar. Tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin ise bir dönem projesini hazırlayarak yapılan dönem projesinden başarılı olması gerekmektedir.

Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Avrupa Çalışmaları, Kültürel Çalışmalar ve benzeri doktora programlarında öğrencilerimiz eğitim almaya devam edebilir.